16.11.2022

Ensilumenladulla on taas aloitettu mikkeliläisten hiihtotalvi

Kuva: Jonne Vaahtera
Kuva: Jonne Vaahtera

Rantakylän ensilumenlatu palvelee jälleen innokkaimpia hiihtäjiä ennen talven lumisia kelejä.

Mikkelin kaupungin liikuntapäällikkö Tiina Juhola kertoo, että viime kaudella ensilumenladun kausikortteja myytiin 476 kappaletta. Päivälippuja myytiin 444 kappaletta.

– Ensilumenladun kulut ovat noin 45 000–50 000 euroa. Jos siihen summaan lisätään vielä liikuntapalveluiden henkilöstön käyttämä työmäärä, ovat kustannukset yhteensä noin 60 000–65 000 euroa. Tulot vaihtelevat vuosittain, kauden 2020–21 tulot olivat noin 53 000 euroa, mutta viime talvena lumi tuli aikaisin, joten tulot olivat noin 45 000 euroa.

Ensilumenlatu ei oikeastaan ole ensilumenlatu, koska lumi on säilölunta viime talvelta. Lunta on säilötty Rantakylässä, Ratatien varrella noin 10 000 kuutiota. Käyttäjäpalaute on ollut joka vuosi positiivista.

– Harrastajat ja kuntoilijat kiittävät. Lippuja kysellään vuosittain jo ennen kuin latua on avattu. Lippujen ostajia on jonkin verran Mikkelin ulkopuoleltakin, Tiina Juhola sanoo.

Käytännössä ensilumenlatu tuo jonkin verran haastetta Rantakylän yhtenäiskoulun liikuntatuntien toteuttamiselle. Esimerkiksi tekonurmesta iso osa on poissa käytöstä. Tulevana keväänä lumen sulamista tehostetaan tarvittaessa koneilla, jotta kaupungin suurimman koulun oppilaat pääsevät käyttämään kenttää. Koulu saa käyttää latua liikuntatunneillaan.

Ensilumenlatu sijaitsee Rantakylän kuntoilureitillä. Lähtö tapahtuu Rantakeitaan vierestä, osoitteessa Kunnanmäki 3. Sekä vapaan että perinteisen hiihtotavan reitillä on pituutta puolitoista kilometriä. Latu kunnostetaan aamuisin kello 7–8 ja tarvittaessa iltapäivisin kello 14.30–15.30. Kunnostuksen aikana on varottava latukoneita.

Lippujen ja kausikortin hinnat voi tarkistaa Mikkelin kaupungin nettisivuilta. Ostaminen tapahtuu virastotalon asiointipisteessä, Rantakeitaassa tai verkossa. Ensilumenlatu on maksuttomassa käytössä, kun sääolosuhteet sallivat hiihtämisen muilla kaupungin ylläpitämillä laduilla. Liikuntapalvelut ilmoittaa sivuillaan maksun poistumisesta erikseen.

Jaa