10.11.2022

Juhlavuottaan viettänyt International Mikkeli Day muistutti jälleen kansainvälisyyden merkityksestä

Kansainvälinen tunnelma valtasi kauppakeskuksen.
Kansainvälinen tunnelma valtasi kauppakeskuksen.

International Mikkeli Day täytti tänä vuonna kymmenen vuotta. Ensimmäisen kerran vuonna 2012 järjestetty tapahtuma keräsi 3.11.2022 kauppakeskus Stellan Tähtitorille sankan joukon ihmisiä. Tähtipuhujana tilaisuudessa vieraili yrittäjä Saimi Hoyer.

Mikkelin toisen ja korkea-asteen oppilaitosten toteuttama International Mikkeli Day pystyttiin koronakurimuksen jälkeen järjestämään perinteisellä kaavalla: Lavalla oli ohjelmaa ja oppilaitosten ja eri toimijoiden esittelypisteillä riitti vilskettä. Järjestelyissä olivat mukana myös Mimosa ry ja Mikkelin kaupunki.

– Vuonna 2012 taustalla oli kasvanut huoli vihapuheesta, joten halusimme tehdä jotakin – laajentaa ymmärrystä kansainvälisyyteen, Mikkelin yliopistokeskuksen pääsihteeri Matti Malinen sanoi tilaisuuden aluksi.

– Vastaavia tapahtumia ei ole tietojeni mukaan edelleenkään muualla Suomessa, eikä varsinkaan sellaisia, joita on toteuttamassa tällainen joukko oppilaitoksia. Voimme olla IMD:stä ylpeitä, Malinen jatkoi.


Valovoimainen Saimi Hoyer otti yleisönsä


IMD:n tähtivieraana oli yrittäjä, Hotelli Punkaharjun johtaja ja vangitseva tarinankertoja Saimi Hoyer.

– Vaikka jotkut vanhanaikaisesti ajattelevat ovat minulle sanoneet, että ”älä sinä Saimi tuo esiin mallin uraasi, nyt kun olet yrittäjä”, mutta totuus on, että olen erittäin kiitollinen mallin urastani, Hoyer luennoi.

– Kartutin ennen kaikkea kielitaitoani kymmenen vuoden aikana ja loin verkostoja erilaisiin ihmisiin. Pariisi, Milano, Lontoo, Tokio… kaikki nuo kaupungit olivat elämyksiä.

Hoyer painotti viestinsä erityisesti nuorille.

– Menkää ulkomaille rohkeasti, jos vain pystytte! Älkää välittäkö, mitä muut sanovat tai epäilevät, erilaiset kulttuurit ovat aina rikkaus.


Saimi Hoyer Stellan lavalla. Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
 

Vuoden kansainvälinen mikkeliläinen on Samir Ataei

Perinteisesti International Mikkeli Dayn yhteydessä on palkittu vuoden kansainvälinen mikkeliläinen. Tällä kertaa tunnustuksen sai tanssinopettaja Samir Ataei. Tunnustus myönnettiin Ataeille hänen työstään mikkeliläisten lasten ja nuorten liikunnallisuuden hyväksi. Hän perusti yhdessä vaimonsa kanssa kesällä 2022 Tanssistudio Mixin Mikkeliin.

Tunnustus kansainvälisestä työstä myönnetään henkilölle, joka on edistänyt pohjoismaisia arvoja ja yhdenvertaisuutta, ansioitunut taloudellisen hyvinvoinnin lisäämisessä tai vähentänyt rasismia ja syrjintää omilla teoillaan ja esimerkillään. Afganistanilaistaustainen Ataei on asunut Suomessa vuodesta 2002 lähtien.

Kuvia vuoden 2022 IMD:stä voi katsella tapahtuman Facebook-sivuilla.

Jaa