23.6.2022

Pitkäaikainen mökkihaave toteutui Ristiinassa – helsinkiläinen Veera Kinnunen työskentelee ja viettää vapaa-aikaa Mikkelissä

Veera mökkimaisemissa yhdessä Kyösti-corginsa kanssa
Veera mökkimaisemissa yhdessä Kyösti-corginsa kanssa

Veera Kinnusen mökkiunelma toteutui vajaa parisen vuotta sitten, kun hän avopuolisonsa ja avopuolison veljen perheen kanssa hankki perheiden yhteismökin Mikkelistä. Kiinnostus Saimaan alueella mökkeilyyn nousi Veeran retkeillessä Neitvuoren maisemissa kesällä 2020.

Syksyllä 2020 sopiva mökki löytyi Himalansaaresta Ristiinasta ja mökkikauppa tehtiin. Siitä ei mennytkään kauan, kun Veera työllistyi seudulle. Nykyisin Veera on monipaikka-asuja, joka työskentelee Laiturilla-hankkeessa vapaa-ajan asumisen kehittämiseksi Etelä-Savossa.

Joensuusta lähtöisin oleva Veera on teini-ikäisestä lähtien haaveillut omasta kesäpaikasta. Mökin sijaintipaikasta ei Veeralla kuitenkaan ollut alusta asti selkeää näkemystä. Mielessä järvenrantamökin vaihtoehtona oli myös vapaa-ajanasunto merenrannalta.

Veeran ykköskoti on jo vuosia ollut Helsingissä. Kotiseudulle Joensuuhun matkatessaan Mikkelin ohi oli ajettu useasti, mutta muuta kytköstä ei Mikkeliin aikaisemmin ollut. Nykyään Mikkeli kutsuu Veeraa yhä voimakkaammin ja elämän painopiste on siirtymässä vahvemmin Mikkelin seudulle.

Kiinnostus Mikkeliin heräsi Neitvuoren huipulla

Veera harrastaa matkailua ja kirjoittaa matkoistaan suosittua matkablogia ”Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa”. Keväällä 2020 blogiharrastus toi Veeran Etelä-Savoon Visit Saimaan yhteistyömatkalle. Matkan aikana Neitvuoren huipulla haaveiden mökin sijaintipaikka alkoi kirkastua. Veera läheisineen halusi hankkia mökin juuri Mikkelin seudulta. Mikkelissä kolahti upea järviluonto ja itäsuomalainen rempseys. Myös sijainti Helsingin ja Joensuun keskellä on ollut kätevä. 

Etätyö mahdollistaa työn tekemisen mökillä ja Helsingissä

Mökki on Veeralle vapaa-ajan viettopaikan lisäksi myös paikka, jossa voi tehdä etätyötä. Veera kertoo, että hän on tehnyt nykyistä hanketyötään jopa laiturilta käsin. Mökin sisälläkin voi töiden ohessa nauttia rantamaisemasta, sillä niemennokassa sijaitsevan mökin jokaisesta ikkunasta näkyy järvi.

Mökin lisäksi Veera tekee etätöitä kaupunkikodistaan Helsingistä käsin. Lähityöpäiviä Veera tekee Visit Mikkelin tiloissa kaupungin virastotalolla. Lähityöpäivien yhteydessä majoitus onnistuu mökillä suurimman osan vuodesta.

Vapaa-ajanasukas on työssään myös kokemusasiantuntija

Veera on koulutukseltaan matkailualan restonomi sekä opiskelee tällä hetkellä YAMK-opintoja liiketoiminnan digitaalisten ratkaisujen parissa. Nykyisessä työssään Veera kokee, että työssä on hyötyä siitä, että vapaa-ajanasunnon omistaminen on vielä varsin uutta. ”Näen asioita uuden mökkiläisen silmin, joten pystyn hyödyntämään sitä sisällöntuotannossa. Esimerkiksi mökkeilyn kustannuksia ja kestävän mökkeilyn teemoja on tullut viime aikoina omakohtaisesti pohdittua ja nämä varmasti pohdituttaa myös muitakin uuden mökin omistajia.”, Veera toteaa.

Vaihtoehtona muutto Mikkelin seudulle

Vaikka Veera kokee monipaikkaisuuden rikkautena, on Veera pohtinut myös vaihtoehtoisesti koko elämän siirtämistä Mikkelin seudulle. Ratkaisun tekemistä helpottaisi tieto Veeran avopuolison työllistymisestä seudulle. Epävarmuutta on toki tällä hetkellä myös Veeran omassa työtilanteessa, sillä hankekausi on pian vaihtumassa. Veera on kuitenkin luottavainen, että tekevälle löytyy työtä seudulta tämän hankekauden jälkeenkin. Kokonaisvaltaisesti leppoisampi elämä Saimaan äärellä kiehtoo kovasti, mutta asiasta ei ole vielä tehty päätöstä.

Perinteenä juhannus ystävien kesken

Näin keskikesän kynnyksellä kysymme Veeralta juhannusperinteistä. Tähän asti Veera on viettänyt vuorovuosin kaupunki- ja mökkijuhannusta. Viime juhannus oli erityinen, sillä se oli ensimmäinen, jonka Veera vietti omalla mökillään. Tänä vuonna juhannusta vietetään viime vuoden tapaan omalla rannalla. Perinteisesti Veera ja hänen läheisensä viettävät keskikesän juhlaa isommalla ystäväporukalla nauttien lähiruoasta, saunomisesta ja uimisesta.

Veera avoupuolisonsa Jussin kanssa
Veera avopuolisonsa Jussin kanssa mökillä paljussa

Jaa