14.4.2022

”Monta onnellista sattumaa” – Mikkelin Musiikkijuhlat sai koottua huippuohjelmiston lyhyellä varoitusajalla

Teemu Laasanen on tyytyväinen kesän 2022 Musiikkijuhlien ohjelmistoon.
Teemu Laasanen on tyytyväinen kesän 2022 Musiikkijuhlien ohjelmistoon.

1990-luvun alusta lähtien järjestetty klassisen musiikin festivaali Mikkelin Musiikkijuhlat joutui tiukan paikan eteen. Kesän esiintyjät ja ohjelmisto menivät uusiksi nopealla tahdilla. Festivaalijohtaja Teemu Laasanen tarttui rohkeasti toimeen. Kesällä 2022 festivaalin ohjelmisto onkin kansainvälisempi kuin koskaan ennen.

– Töitä on tehty hartiavoimin siitä lähtien, kun muutos tuli, Teemu Laasanen kertoo.

Muutos tapahtui 24. helmikuuta 2022, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan. Musiikkijuhlat lopetti pitkäaikaisen yhteistyön pietarilaisen Mariinski-teatterin ja Kremlin hallintoa tukevan kapellimestari Valeri Gergijevin kanssa. Yksi aikakausi päättyi. Oli aika suunnata katse muualle. Nyt Mikkeliin on saapumassa Lontoon Philharmonia, jota Laasanen luonnehtii yhdeksi maailman parhaista orkestereista.

– Monta onnellista sattumaa nähtiin. Palaset loksahtivat kohdalleen, Laasanen hehkuttaa.

Palasiin kuului oleellisesti kontakti suomalaiseen huippukapellimestariin Santtu-Matias Rouvaliin, joka työskentelee nykyisin Lontoon Philharmonian ylikapellimestarina. Viime kesänä Rouvali vieraili Mikkelin Musiikkijuhlilla.

– Lähdimme kartoittamaan merkittäviä orkestereita ja mietimme myös kapellimestareita. Rouvali johti viime kesänä Musiikkijuhlilla yhden Mariinskin konsertin, ja tunnen hänet jo entuudestaan, joten häneltä oli helppo kysyä kiinnostusta.

Rouvali innostui ja ehdotti orkesteriksi nimenomaan Philharmoniaa. Lopulta yksityiskohtien sopimisen jälkeen tiedotettiin, että Lontoon Philharmonia saapuu kesällä Mikkeliin. Laasanen on asiasta syystäkin ylpeä.

– Täytyy olla tyytyväinen. Saimme todella korkeatasoiset esiintyjät ja ohjelmiston lyhyellä varoitusajalla. Huikea kesä on tulossa, toivottavasti yleisö löytää paikalle.
 

Festivaali ulottuu myös kaupunkialueen ulkopuolelle

Haastattelussa Teemu Laasanen pohtii Musiikkijuhlien nykyistä merkitystä. Muutoksen tuulia on ilmassa – ei vain siksi, että Mariinski on jätetty pois, vaan siksikin, että ohjelmisto levittäytyy entistä enemmän kaupunkialueen ulkopuolelle. Oheisohjelmistoon kuuluu tällä kertaa yli viisikymmentä esitystä eri puolilla Mikkelin aluetta ja maakuntaa.

– Viemme konsertteja Mikkelin laitamille ja naapurikuntiinkin. Näen asian niin, että tapahtuma on entisestään maakunnallisempi. Toki Musiikkijuhlat on aina ollut valtakunnallinen ja kansainvälinen tapahtuma, mutta nyt on liikettä maakunnan sisällä. Lisäksi kaikenlaisia yhteistyökuvioita on viritelty, alueellinen merkitys siis kasvaa, Laasanen muotoilee.

Kesän festivaalin teemana on Uusi toivo. Mutta mitä se merkitsee?

– Se onkin laaja kysymys, Laajanen tuumaa.

– Musiikkijuhlat ei haluaisi olla millään tavalla kytköksissä politiikkaan. Asia ei kuitenkaan ole yksinkertainen. Musiikilla ja taiteella voi olla eheyttävä ja ihmisiä yhdistävä vaikutus. Uusi toivo halutaan nostaa nyt symboliksi, ei vain festivaalille, vaan haluamme kantaa pienen kortemme kekoon paremman maailman puolesta. Ei pidä vaipua toivottomuuteen. Kulttuuri avaa mahdollisuuksia. Koronaa on nyt kestetty kaksi vuotta, sitten Euroopassa syttyi sota. Tarvitaan pilkahduksia ja uskoa parempaan. Tuodaan iloa ihmisten elämään. Tämä on meidän tapamme tehdä sitä.

Mikkelin Musiikkijuhlat järjestetään 2.–8.7. Avajaiskonsertti kuullaan lauantaina 2. heinäkuuta kauppakeskus Stellassa. Koko ohjelmistoon voi tutustua osoitteessa mikkelinmusiikkijuhlat.fi.

***

Reilu, rohkea ja rakentava -juttusarja viestii Mikkelin kaupungin arvoja. Juttusarjassa julkaistaan uusi artikkeli viikoittain vuoden 2022 loppuun asti.

Onko sinulla juttuidea? Kerro siitä meille osoitteeseen viestinta@mikkeli.fi.

Jaa